I maj tog vi första spadtaget – och snart är grunden färdig till vårt nya logistikcenter. Hela fastigheten byggs enligt BREEAM Excellent, och längs vägen implementerar vi en rad innovativa hållbarhetsinsatser.
Foto: Samuel Unéus
Text: Magnus Carlsson
Sedan Solars vd Anders Koppel satte det första spadtaget till vårt nya logistikcenter på 48 000 kvadratmeter har det gått snabbt framåt.
När du läser detta pågår markarbeten för fullt. Vår entreprenör NA Bygg har schaktat bort jord och lagt på bergkross, och nu pågår ett intensivt arbete med att påla ner 4 000 pålar i marken. Pålarna har också börjat gjutas samman för att ha en stabil bas när grunden sedan ska gjutas.
Bygger egen betongfabrik
Inför gjutningen av bottenplattan har Solar också gjort något förhållandevis ovanligt. I stället för att köra tunga betongbilar till bygget, upprättar vi en mindre betongfabrik som blandar all betong på plats, vilket leder till förbättrad klimatpåverkan.
Betongen som blandas klassificeras som grön betong, vilket innebär att den innehåller återvunnet material och blandas på ett sätt som ger lägre CO2-utsläpp och längre livslängd jämfört med konventionell betong.
– Det är speciellt att bygga den här typen av stora lagerlokaler. Det är otroliga volymer som ska rymmas där inne, så självklart blir påfrestningen på grunden stor, och det går åt väldigt mycket betong. Därför är det extra viktigt vilken betong vi väljer och hur vi arbetar med den. Det får stor inverkan på vår klimatpåverkan, säger Jonas Widström, VP Operations på Solar, som kommer bli ansvarig för driften i nya fastigheten.
Stora hållbarhetsambitioner
Hållbarhetsarbetet rör dock inte bara betongen vid det här projektet – tvärtom. Hela fastigheten byggs med en stark hållbarhetsvision och certifieras enligt BREEAM Excellent.
BREEAM är branschens mest etablerade system för miljöcertifiering, och innebär att fastigheten lever upp till tuffa krav för bland annat byggmaterial, energiförsörjning, vattenanvändning och avfallshantering.
– Att lyckas certifiera en byggnad enligt BREEAM Excellent innebär att man verkligen är ambitiös och ligger långt fram i sitt hållbarhetsarbete – och det är precis så vi på Solar ser på hållbarhet. Det är fantastiskt roligt att kunna ligga i framkant på det området, säger Jonas Widström.
Jorden återanvänds
En kul detalj i sammanhanget är att man också lyckats återvinna den matjord som grävts bort i samband med markarbetet. Solar transporterar all matjord från bygget till den lokala spannmålsbonden Daniel Dernfalk i Nedre Vesta.
Det var Daniel själv som kontaktade Solar när han läste om projektet, och han erbjöd sig att ta över och återvända jorden. Daniel blev nyligen intervjuad om det hela i lokaltidningen Nerikes Allehanda:
– Åkermarksjord är inget man tar fram på en eftermiddag. Det är ju generationer som har brukat marken. Det kan vara flera hundra års arbete. Vi måste ta hand om jorden, återvinna den och nyttja den på andra ställen, säger Daniel Dernfalk.
Totalt handlar det om är det 80 000 kvadratmeter uppgrävd jord, som Daniel Dernfalk nu kommer fördela över sina marker.
– Min förhoppning är nu att fler ska få upp ögonen för detta alternativ. Intresse finns, men någon måste ta initiativet och styra upp allt, säger Daniel till NA.se.
Innovativa funktioner
Så snart bottenplattan är färdig börjar nästa spännande del i projektet. Lagret ska bland annat utrustas med självgående truckar samt robotlager för småvaror. Här kommer det även finnas utrustning som reser kartonger och skär ner dessa till optimal storlek för varje order.
– När vi är klara kommer vi ha en otroligt häftig anläggning, som verkligen ligger i framkant på alla sätt. Så väl hållbarhetsmässigt som teknologiskt och logistiskt. Den här anläggningen kommer göra att vi framöver blir ännu bättre på att skapa värde för våra kunder, säger Jonas Widström.
Att lyckas certifiera en byggnad enligt BREEAM Excellent innebär att man verkligen är ambitiös och ligger långt fram i sitt hållbarhetsarbete – och det är precis så vi på Solar ser på hållbarhet.Jonas Widström, VP Operations Solar