Solar School

Nya regler & nya kurser

Du har väl inte missat att Elinstallationsreglerna har uppdaterats?

Text: Magnus Carlsson

Hos Solar School kan du och kollegorna enkelt uppdatera er på de nya reglerna, för att få en säkrare och effektivare arbetsplats.

I maj 2023 trädde de nya Elinstallationsreglerna i kraft. Fjärde utgåvan av Elinstallationsreglerna innehåller flera nya avsnitt och uppdateringar, som bland annat rör laddning av elfordon, medicinska rum, kraftförsörjningssystem med fotoelektriska solceller samt kraftmatning av säkerhetssystem.

Syftet med Elinstallationsreglerna är att minska risken för olyckor, och säkerställa hög kvalitet på det arbete som utförs. Via Solar School kan du som installatör uppdatera dig på de nya reglerna genom vår tidseffektiva endagsutbildning.

– Jag har full förståelse för att man vill lägga så mycket tid som möjligt ute hos sina kunder. Men man måste komma ihåg att det är jätteviktigt att hela tiden uppdatera sina kunskaper och färdigheter. Så ibland måste man göra en snabbvisit i skolbänken, säger Lina Lette, ansvarig för Solar School.

Viktig utbildning

Kursen riktar sig till yrkeserfarna elektriker med god erfarenhet av installationsarbete, som utför nya elinstallationer eller genomför förändringar på befintliga installationer.

– En installatör som arbetar på annans anläggning är skyldig att följa gällande regler. Och då måste man ha Elinstallationsreglerna i ryggmärgen. Det får man verkligen genom vår endagskurs, säger Lina Lette.

Utbildningen innehåller en fullständig genomgång av utgåva 4 av Elinstallationsreglerna, och behandlar särskilt hur säkra installationer genomförs, hur man gör en korrekt riskanalys och vad som är skillnad mellan standard och föreskrifter.

Utbildningen hålls löpande vid flera av Solars butiker runtom i landet.

– Solar School är också väldigt flexibla för företag som vill hitta egna upplägg. Om du till exempel vill samla 20 installatörer och vill att vi kommer ert företag för att hålla utbildningen, så kan vi nästan alltid lösa det, säger Lina Lette.

Se över brandutbildning

Ett annat område som är värt att se över för många i branschen är heta och brandfarliga arbeten. Sedan 1991 ställer försäkringsbranschen krav på utbildning för alla som arbetar med dessa områden.

Solar Schools utbildning Heta arbeten går igenom allt från ansvar och försäkringsvillkor, till brandteori, brandsläckning och förebyggande brandskydd. Utbildningen riktar sig till bland annat elektriker, rörläggare, brandskyddsansvariga, fastighetsskötare och lantbrukare, och är även den en heldagsutbildning.

– Heta arbeten är en mycket populär och bra utbildning, som jag rekommenderar alla att gå, säger Lina Lette. Vad många däremot missar är att den här utbildningen bör förnyas var femte år, för att uppdatera kunskaperna. Så om du vet att det är längesedan du tog kursen, är det hög tid att göra det igen!

Upptäck hela kursutbudet från Solar School

Till kursutbudet