Det sägs att det är svårt att driva ett jämställt företag i elbranschen. Men att det faktiskt går är norrländska J&B Elinstallationer ett fint exempel på. Deras målsättning är att halva personalstyrkan ska vara kvinnor – och de har kommit en bra bit på vägen.
TEXT: Magnus Carlsson
FOTO: Tomas Bergman
Satsningen fyller flera syften, menar Anders Björnström. Dels har man sett att jämställdhet gör J&B till ett bättre företag med bättre stämning, mindre grabbig jargong och högre i tak – men det ger också en bättre kompetens.
– Vi skulle aldrig välja en tjej bara för att hon är tjej. Absolut inte. När vi rekryterar någon gör vi det utifrån kunskapen, inte utifrån kön. Och det finns väldigt många kvinnliga elektriker som har otroligt hög kompetens. Det är ju bara att titta på vilka som har bäst betyg i skolans värld. Inte är det killarna.
Endast två procent
Att hitta kvinnliga elektriker kan däremot vara lättare sagt än gjort. Enligt siffror från Svenska Elektrikerförbundet är så lite som två procent av alla elektriker kvinnor – det går alltså 49 män på varje kvinna. För J&B har en av lösningarna varit att samarbeta med vuxenutbildningen, som har en betydligt större andel kvinnliga elever än gymnasiet.
– Det har varit väldigt effektivt. Innan det hade vi två riktigt duktiga kvinnliga elektriker på firman, men via utbildningen fick vi tag på två till. Och då hände genast något i gruppen. Det blev en mycket mer positiv stämning, alla blev gladare och folk började tänka till mer. Efter det har det också varit enklare att rekrytera fler, berättar Daniel Stenberg, avdelningschef i Luleå.
En av dem som nyligen anslutit till personalstyrkan är Karin Renström, som arbetar som serviceledare i Luleå:
– Jag är en av de nyaste på J&B. Jag ville pröva någonting nytt och att vara på ett lite större företag. Här fick jag en väldigt attraktiv arbetsgivare med bra kollegor och bra variation på jobben, säger Karin, och fortsätter:
– Det är bra stämning på arbetsplatsen och det finns bra utvecklingsmöjligheter. Dessutom är det förstås roligt att vi är fler tjejer här än på andra ställen.
Kvinnliga elektriker brukar ofta vittna om att de behöver bevisa sig på ute på jobb för att vinna kundernas förtroende, men inte i J&B:s fall. Tvärtom är kundernas feedback att satsningen på jämställdhet är positiv och att resultatet från de kvinnliga elektrikernas arbete ofta trumfar männens.
– Det är skönt att inte behöva bli placerad i ett fack, utan att man ser på alla elektriker på samma sätt. Det finns inga skillnader mellan oss, det finns bara likheter, säger Karin Renström.
Välkomnar män – med rätt värderingar
J&B:s planer är att expandera under de kommande åren. I dagsläget har bolaget ett 10-tal anställda kvinnliga elektriker, och målet om att framöver ha 50/50 kvarstår. Självklart är män också välkomna att söka sig till J&B, men i sina anställningsannonser skriver bolaget att det bara gäller män med moderna och sunda värderingar.
– Så är det verkligen. Vi jobbar stenhårt för att skapa en bra kultur, och det är viktigt hur man beter sig. Jag har varit i byggbranschen sedan 2006 och suttit i många baracker. Och ärligt talat har det inte alltid varit så jäkla trevligt. Vill man vara macho ha stark jargong så är inte vi rätt bolag, säger Daniel Stenberg, och fortsätter:
– Vi vill visa vilken skillnad du kan skapa med kultur. Kultur är så enormt viktigt på en arbetsplats och det är ju medarbetarna som skapar kulturen. Därför tummar vi inte heller på det. Sedan kan det ta tid att hitta bra folk, men det får det vara värt.
Med sitt brinnande engagemang för jämställdhet hoppas J&B också kunna göra skillnad på ett större plan i branschen. Genom att träffa och visa högstadietjejer hur tillvaron som elektriker kan te sig hoppas man kunna bidra till att fler tjejer väljer att söka elprogrammet på gymnasiet.
– Elektriker är ju ett riktigt bristyrke, så det kommer alltid att finnas jobb för den som vill, säger Anders Björnström. Förhoppningsvis kan vi med vår arbetsplats vara med och bidra till att fler tjejer vill läsa till elektriker. Att börja sin karriär hos oss kanske också är lite enklare.
Att få komma in i en öppen inbjudande miljö med andra tjejer i stället för att behöva slå sig in bland gubbarna.
Jämställdhet är inte något man ska prata om – det är något man ska visaAnders Björnström, vd J&B Elinstallationer
J&B Elinstallationer är ett norrländskt installationsbolag med kontor i Boden och Luleå. J&B sticker ut i branschen med sin höga andel kvinnlig personal.
På filialen i Luleå är könsfördelningen 50/50 bland de 14 montörerna, och bolaget fortsätter nu arbetet med att uppnå samma andel genom hela företaget.