Solar Lights produkter är ett bra exempel
på att kvalitet inte behöver kosta skjortan.
Tack vare ett långsiktigt samarbete med
vår partner Aluwave kan Solar erbjuda
riktigt prisvärda armaturer i hög kvalitet
– som dessutom är tillverkade i Sverige.
TEXT: Magnus Carlsson
FOTON: Nicke Messo
De kommande åren ska tusentals företag, myndigheter och organisationer byta ut sin belysning för att kunna följa de nya förordningarna från EU-kommissionen. Det är ett lysande tillfälle att byta till bättre, energisnålare armaturer – men också att byta till produkter som tillverkas i Sverige.
15 minuter från Göteborg
Att köpa svensktillverkade armaturer är betydligt enklare än du kanske tror. Om du tittar i Solar Lights sortiment är till exempel armaturserierna Swea, Flex, Biofond och One Bench alla tillverkade hos Solars partner Aluwave, beläget endast 15 minuters bilfärd från Solars svenska huvudkontor i Göteborg.
– Vi ser att allt fler slutkunder efterfrågar möjligheten att välja produkter som är tillverkade i Sverige. Dels för att svensk utveckling och produktion är en garant för kvalitet, dels för att det är bättre ur ett miljöperspektiv. Varför skicka produkter över hela jordklotet om några av de bästa produceras på hemmaplan? säger Daniel Hammarén, Category Manager Lighting på Solar.
Aluwaves vd Mats Salomonsson är inne på samma spår som Daniel Hammarén:
– Det är klart att det enklaste sättet att sälja en billig produkt är att köpa något i stor volym från Kina och sätta sin logga på den. Men vill du ha en produkt som håller hela livscykeln och samtidigt levererar den kvalitet som krävs, då behöver du andra lösningar.
Nybyggd svensk fabrik
Utifrån den insikten har Aluwave valt att skala upp sin satsning på svensk produktion. Bolaget hade sedan tidigare produktionsanläggningar på Hönö i Göteborgs skärgård och i Mölndal, men sedan årsskiftet har enheterna slagits samman i en toppmodern fabrik i Bårhult utanför Göteborg. Den 2 400 kvadratmeter stora fabriken rymmer sälj, marknad, utveckling och produktion av LED-komponenter och komplett LED-belysning.
– Vi är ett fullmoget belysningsföretag som kan göra mer eller mindre allting inom LED-teknik. Jag skulle tro att vi är ett av de belysningsbolag på marknaden som har mest ingenjörstyngd. Vi har alltid varit tidiga med teknisk innovation och försöker att hela tiden driva utvecklingen framåt, säger Mats Salomonsson.
Teknisk innovation
Aluwave grundades ursprungligen genom en innovation som togs fram av några ingenjörer på Ericsson. Det här var i LED-teknikens linda, och ingenjörerna hade hittat ett värmeavledande alumaterial som kunde användas för att skydda de känsliga LED-dioderna från överhettning.
Till en början var affärsidén att kommersialisera materialet, men så småningom ändrades affären till att producera egna LED-komponenter och att tillverka olika sorts armaturer med hjälp av dessa.
– Aluwave fick ett snabbt genomslag, då man såg att LED-tekniken var en så mycket bättre lösning än allt annat. Och i dag har ju den utvecklingen verkligen nått nya höjder, säger Mats Salomonsson, och fortsätter:
– I dag är LED-tekniken helt outstanding, den är så mycket bättre än något som tidigare funnits. Den är enkel att hantera, energisnål och helt anpassningsbar. Nu handlar det mesta om att få ut så mycket som möjligt av den, till exempel genom att kunna skapa och styra inomhusmiljöer som förbättrar människors välbefinnande genom att till exempel återge dagsljuseffekter inomhus.
För att kunna möta marknadens krav på kostnadseffektivitet och volym har Aluwave också en egen fabrik i kinesiska Qingdao. Här produceras vissa armaturer vid krav på global distribution, men även mindre komponenter som sedan används när armaturer färdigställs i Bårhult.
– Vi är jättestolta över vår kinesiska fabrik. Vi har samma hårda krav och villkor där som i våra anläggningar. Men vi ser också en starkt ökad efterfrågan på att utveckla och anpassa våra produkter nära marknaden. Det är en fantastisk styrka i att kunna kontrollera hela produktionskedjan.
Sänker klimatavtrycket
En annan viktig fördel med att ha produktionen i Sverige är att det minskar klimatavtrycket avsevärt. Aluwave delar Solars höga klimatambitioner och ser ett stort värde i att hjälpa kunderna att minska sina klimatavtryck. Att endast transportera små komponenter från Kina till Sverige, i stället för färdiga armaturer, är ett enkelt sätt att göra det.
– Hållbarhet är ett av de områden vi prioriterar allra mest. Vi arbetar också löpande med att optimera våra förpackningar för att kunna genomföra så effektiva transporter som möjligt, och inte minst undersöker vi hela tiden om våra armaturer kan produceras med mer hållbara material, säger Mats Salomonsson, och fortsätter:
– Solar Lights armatur Biofond är ett jättefint exempel på det. Det som till en första början ser ut som ett plastmaterial är faktiskt inte plast – den här armaturen är gjord i ett nedbrytbart biomaterial, vilket gör att armaturen är industriellt komposterbar. Intresset från marknaden på den här typen av produkter är enormt. Och då har vi ändå bara börjat.
Aluwave är en partner till Solar som utvecklar och tillverkar belysningskomponenter och armaturer.
Aluwave är experter på LED-teknik och har bland annat varit med och tagit fram Solar Lights armaturserier Biofond, Flex, Swea och One Bench, som alla är tillverkade i Sverige.
Aluwave har cirka 40 anställda.