Solar Light

En kilometer armatur – inget problem för Solar Light!

Hos Ångströmlaboratoriet i Uppsala bedrivs delar av Sveriges mest avancerade forskning, och när labbet behövde byta ut sin belysning stod man inför en utmaning utöver det vanliga. Solar Light tog sig an uppdraget, och en kilometer armatur senare kan labbpersonalen nu arbeta i ett ljus som är bättre än någonsin.

Text: Magnus Carlsson
Foto: Samuel Unéus

Ångströmlaboratoriet invigdes 1997 och är i dag en av de viktigaste anläggningarna för Uppsala universitet.Här bedrivs banbrytande forskning inom bland annat fysik, kemi, elektronik och materialvetenskap, vilket ställer extremt höga krav på alla delar av fastigheten.

Under den stora byggnaden har man gjutit en enorm betongkropp som fångar upp omgivningens vibrationer, och i de olika forskningsrummen hålls temperatur och luftfuktighet konstant. Det finns helt enkelt inget utrymme för kompromisser – och när laboratoriet för en tid sedan bestämde sig för att byta ut den invändiga belysningen stod man därför inför en stor utmaning.

– Vår tidigare belysning var undermålig. Många armaturer hade slutat fungera och vi hade en belysningsgrad under 50 procent, så det var hög tid att göra något åt det. Men i vår verksamhet finns det så otroligt mycket att tänka på. I vissa rum måste vi till exempel skicka ut ljuset från led-dioderna på en specifik våglängd, berättar Ernesto Vargas, förste forskningsingenjör vid Ångströmlaboratoriet.

Enormt arbete
Totalt rörde det sig om ett 50-tal rum och flera långa korridorer som behövde få belysningen utbytt, och för att uppnå önskat resultat behövde man hjälp från fullblodsproffs inom belysning. Via installationspartnern Galore Electro kom Ångströmlaboratoriet i kontakt med Solar Light, som tog sig an det ärofyllda uppdraget.

– Vi insåg direkt att det här var ett uppdrag utöver det vanliga. Väldigt utmanande men också otroligt spännande, berättar Richard Dahlberg på Solar Light, och fortsätter:

– Vi fick fria händer att ta fram en lämplig lösning, och den stora knäckfrågan var vilka armaturer som skulle användas. Det rör sig om ett enormt projekt som innefattar 4–5 olika rumstyper med olika funktioner och 30 meter långa korridorer. Det gjorde att en färdig standardlösning inte kändes aktuellt, och i stället föreslog vi att en linjearmatur skulle användas.

När planering och ljusberäkningar var klart kunde Richard Dahlberg konstatera att det rörde sig om inte mindre än 1,2 kilometer armatur som skulle monteras. Valet föll på armaturen LQ60, som Solar kan göra ”custom made” efter kundens önskemål – och som i det här fallet offererades kunden med ett fast meterpris.

– Att kunna specialanpassa den här armaturen är en otrolig styrka för oss på Solar, säger Richard Dahlberg. Vi kan måttanpassa den och erbjuda armaturer från 40 centimeter upp till 6 meter, vilket gör att vi kan använda den på i stort sett alla typer av utrymmen.

Lyckat samarbete
Installationen sköttes av Galore Electro, som sedan länge är en trogen partner till Solar Light.

– Det jag uppskattar med Solar Light är att man alltid får ett proffsigt bemötande, och att de kan ta sig an utmanande uppgifter. De lämnar alltid bra underlag med ljusberäkningar och mängdbeskrivningar och har kontroll hela vägen, säger Krister Blom, projektledare på Galore Electro.

– I det här fallet rörde det sig ju om en enorm volym armaturer som skulle installeras. Solar märkte upp alla armaturer med rumsnummer, och delade upp och märkte varje armatur med startbit, mittenbit och slut. Det gjorde att vi visste exakt vad som skulle sitta var, och dessutom kunde Solar montera kabel på armaturerna direkt i fabrik vilket var otroligt smidigt. Utan Solar hade vi aldrig löst det här uppdraget.

Det enorma uppdraget slutfördes under våren 2022, och för personalen på Ångströmlaboratoriet har resultatet varit överväldigande.

– Det är nästan svårt att beskriva, för det är en sådan total skillnad för de som jobbar här, säger Ernesto Vargas. Det var så mycket belysning som inte fungerade tidigare, men nu ser man allting och känner: aha, det är så här det ska lysa! Det är ljust överallt, hela tiden – och vi vet att det kommer förbli så för en lång tid framöver. Det är fantastiskt!

I vår verksamhet finns det så otroligt mycket att tänka på. I vissa rum måste vi till exempel skicka ut ljuset från led-dioderna på en specifik våglängd Ernesto Vargas, Förste forskningsingenjör vid Ångströmlaboratoriet