Recept: Jenny Warsén, Foton: Ulrika Pousette

Snabbt gott & billigt

Ont om tid och ont om inspiration? Då ska du satsa på enkla rätter som i princip sköter sig själva. Sveriges största matbloggare Jenny Warsén är aktuell med den nya kokboken ”Snabbt gott & billigt” – här är två av de mest populära recepten från boken.

HÖGREVSBURGARE MED HEMMAGJORD DRESSING

1 kg högrevsfärs
• 2–3 msk barbecuesås eller HP-sås
• salt och peppar
• smör att steka i

Hemmagjord dressing
• 1 dl crème fraiche
• 4 msk majonnäs
• 4 msk bostongurka
• 1 msk ketchup
• 1 msk chilisås
• 1 tsk senap
• salt

Tillbehör
• 6–8 hamburgerbröd
• t.ex. sallatsblad, tomat, gurka, rödlök

Dessa saftiga burgare lär bli en återkommande
favorit på ditt middagsbord.

  • Blanda alla ingredienser till dressingen och ställ
    den i kylen.
  • Blanda färs och barbecuesås eller HP-sås och krydda
    med salt och peppar. Låt stå i kylen i 1 timme.
  • Forma färsen till 6–8 burgare.
  • Hetta upp smör i en stekpanna och stek burgarna på
    båda sidor tills de är lagom genomstekta.
  • Servera burgarna i hamburgerbröd tillsammans med
    dressingen och valfria tillbehör.

                                                                                                                                                                                                                                                                                            

LAXGRYTA MED PASTA

• 500 g pasta, bucatini
• 4 laxfiléer, à 150 g
• 10 cm purjolök
• 2 msk tomatpuré
• 2 ½ dl vatten
• 2 ½ dl vispgrädde
• 2 ½ dl crème fraiche
• 2 ½ msk koncentrerad hummerfond
• 2 tsk röd pesto
• 2 ½ dl kokta gröna ärtor
• 170 g kräftstjärtar
• olivolja att steka i
• salt och peppar
• ev. citronpeppar

Till detta gillar jag att lyxa till det med bucatini som finns i välsorterade mataffärer. Dess kraftiga struktur passar riktigt bra med grytan.

  • Koka pastan al dente enligt anvisning på förpackningen och låt rinna av i ett durkslag.
  • Tärna laxen och finhacka purjolöken.
  • Hetta upp olivolja i en gryta och fräs purjolöken mjuk. Rör ner tomatpurén och låt fräsa i ytterligare några minuter.
  • Tillsätt vatten, grädde och crème fraiche, koka upp och sänk sedan värmen.
  • Lägg laxtärningarna i grytan. Tillsätt fond och pesto och rör om.
  • Låt puttra i 6–8 minuter och smaka av med salt och peppar.
  • Blanda ner pastan och ärtorna. Tillsätt slutligen kräftstjärtarna och rör om, de ska inte koka utan bara bli varma.
  • Smaka gärna av med lite citronpeppar och servera genast..