Made in Hultafors
– Så skapas den perfekta tumstocken
Det finns tumstockar, och så finns det tum-stockar. Solar Magasin åkte på en resa bland glasbjörkar och kvalitetskontroller, där målet är att ge hantverkare världens bästa och mest pålitliga verktyg. Välkommen till tumstocksfabriken i Hultafors!
33 år gammal fick den Chalmersutbildade ingenjören Karl-Hilmer Johansson Kollén 1883 en snilleblixt som skulle komma att förändra vardagen för hantverkare världen över. Sverige hade fem år tidigare övergått till det metriska måttsystemet. För alla som hade någon form av mätning i sitt arbete innebar detta en stor utmaning, då man nu behövde behärska både tum och centimeter.
Karl-Hilmers första lösning var en komparationslinjal, som på en och samma gång innehöll både tum och centimeter. Det hela var ett stort steg i rätt riktning, men komparationslinjalen hade minst sagt sina brister; inte minst var den över en meter lång.
Efter en tids grubblerier kom så Karl-Hilmer Johansson Kollén med det revolutionerande tillägget till sin idé. Genom att i stället göra en hopvikbar mätsticka kunde samma funktion uppnås, men på ett avsevärt mycket smidigare vis. Vips var tumstocken uppfunnen. Efter att det som till en början hette Svenska Mått- och Tumstocksaktiebolaget haft kontor i både Göteborg och Stockholm flyttades produktionen 1907 till det lilla samhället Hultafors strax utanför Borås, som också skulle bli det nya namnet på företaget.
112 år senare är tumstocken en självklar del i vardagen för alla hantverkare och hemmafixare. Den har ritat om kartan för hur arbetsbyxor sys och kopieras ständigt i olika former världen över. Originalet görs dock fortfarande i Hultafors egen tumstocksfabrik, där ett 60-tal personer varje dag producerar 35 000 meter tumstock.
– Företaget är väldigt viktigt för orten. Det finns många som har jobbat på fabriken i generationer. Vi pensionerade nyligen en kollega som hade varit här i 50 år, och före honom hade hans pappa arbetat nästan lika länge. Hultafors är ett väldigt litet samhälle och det finns en oerhörd stolthet i bygden över vår tumstocksfabrik, säger Per Persson, ansvarig för produktionen av handverktyg på Hultafors.
När en tumstock från Hultafors ska tillverkas inleds hela processen i Dalarnas skogar. Där växer glasbjörk som tack vare sin ljusa färg, sina längsgående fibrer och sitt låga antal kvistar lämpar sig ypperligt till tumstockstillverkning. Glasbjörkarna fälls och sågas till klossar som transporteras till Hultafors, där de torkas i 36 timmar för att få rätt fuktighetsgrad innan de sågas till stickor. Stickorna kontrolleras noggrant med höghastighetskamera och 3D-laser för att se att de är raka och fria från kvistar. Därefter hyvlas de för att få rätt yta och sedan målas ändarna röda innan stickorna graderas med UV-härdad färg och till sist doppas i vattenbaserad klarlack, för att försegla porerna och skydda mot fukt.
– Vi har genomgående ett extremt högt kvalitetstänk, som särskiljer oss från många av våra konkurrenter. Sågverket i Dalarna har en av de mest avancerade maskinerna som finns för att noggrant sortera ut det bästa träet, och det finns en viktig miljöaspekt i att vi använder svenskt trä och vattenbaserad lack. Visst skulle man kunna göra en mycket billigare tumstock, men då får man kompromissa med antingen kvalitén eller miljön, säger Per Persson.
En viktig detalj för att kunna göra världens bästa tumstockar är förstås graderingen. Du som användare måste kunna lita på att en centimeter på tumstocken faktiskt är en centimeter i verkligheten. Det är något som dock är långt ifrån självklart om du köper en billig kopia, och när tumstocken består av tio delar räcker det med små fel på varje del för att slutresultatet ska bli förödande. Hultafors tumstockar är garanterade att följa EU:s noggrannhetsklass 3, vilket innebär att de aldrig diffar mer än +-1,5 millimeter på en två meter lång tumstock.
– Vi har dock betydligt tuffare krav på oss själva. En dålig tumstock kan diffa flera millimeter, men en stor del av vår stolthet ligger ju i att vi gör de bästa tumstockarna, så självklart måste man kunna lita på graderingen, säger Magnus Lantz, avdelningschef för tumstocksproduktionen.
Han fortsätter:
– Vi ser till att vi alltid ligger i mitten av toleransspannet och agerar tidigt om vi ser att något börjar gå åt fel håll. När en tumstock är klar har varje sticka av den kontrollerats totalt fem gånger. Den här extremt noggranna kontrollen är en garanti för bästa tänkbara kvalitet.
"Hultafors har länge varit en viktig del i vårt utbud, eftersom det finns en väldigt stor efterfrågan, inte minst på tumstockarna. Det känns bra att kunna sälja en sådan kvalitetsprodukt, som är gjord i Sverige, med svenska material. Sedan gör ju Hultafors också många andra produkter, vi har över 150 stycken i vårt sortiment"
Dennis Jonsson, ansvarig för produktavdelningen hos Solar.
För att en tumstock ska bli just en tumstock och inte bara separata stickor behöver leder som gör att den kan fällas ihop. En specialbyggd maskin fräser och borrar ett spår för den fjäderförsedda leden som tillverkas av svenskt, kallvalsat bandstål i en annan maskin i fabriken. Sedan förses tumstockens ändar med mässingsbeslag, innan det är dags för det sista steget som är montering. Det sker genom att en, för ändamålet specialgjord, maskin tar stickor och leder för att sedan montera tio tumstockar i stöten, samtidigt som den genomför ytterligare en kvalitetskontroll. – Monteringsmaskinen är en av våra senaste, den är bara ett och ett halvt år gammal och den ersatte de fem mindre maskinerna vi hade tidigare, berättar Per Persson. Den är väldigt häftig, den klarar att sätta ihop 2 100 tumstockar i timmen. Det är mer än en tumstock varannan sekund!
I dag säljer Hultafors avsevärt fler produkter än bara tumstockar. Vattenpass, hammare och yxor är några – men det är fortfarande den klassiska tumstocken med den röda änden som är tydligast förknippat med varumärket. Tumstocken är proffsens favorit, inte minst för att den kan användas till så mycket mer än att bara mäta.
– Professionell tumstocksanvändning fordrar lite mer av hantverkaren, men för proffsen fungerar den som ett multiverktyg, säger Magnus Lantz. Man kan till exempel putta och hämta saker med den, skära gips, blanda färg och inte minst är den ovärderlig för den som ska bygga ett trallgolv.
En stor del av Hultafors produktion går på export, men i princip bara till länder där det finns en stark tumstockstradition, vilket framförallt är i Norden och delar av Europa.
– Min egen teori kring det här är att tumstocken är stark i de länder där det finns bra producenter, säger Per Persson. I USA till exempel är tumstocksproduktionen urusel och då är det inte konstigt att man väljer mätband i stället. Men i Sverige har vi fantastiska tumstockar, och då är det ju självklart att vi älskar att använda dem.
Visste du att…?
… att Hultafors är döpt efter den lilla orten Hultafors, strax utanför Borås?
… bara 18 procent av träet från de glasbjörkar som används som råmaterial håller tillräckligt hög kvalitet för att i slutändan bli tumstockar?
… det korrekta namnet på en tumstock egentligen är meterstock?
… den röda färgen på ändarna av en Hultaforstumstock inte har någon speciell funktion – det har bara alltid varit så!
… en tumstock från Hultafors är gjord för att klara minst 10 000 in- och utfällningar?
… Hultafors utöver den klassiska tumstocken också gör tumstockar i aluminium och glasfiber?
… en tumstock från Hultafors består av svenskt trä och svenskt stål?
… Hultafors genom åren tillverkat över 480 miljoner meter tumstock – vilket motsvarar 12 varv runt jorden?
… varje maskin i Hultafors tumstocksfabrik är specialbyggd av Hultafors för ändamålet?
… lederna i en tumstock från Hultafors är smorda med livsmedelsklassat fett. Du blir alltså inte sjuk om du äter den – men får kanske ont i magen…
… 85% av Hultafors tumstockar går på export?
… att tumstockar utöver de nordiska länderna framförallt säljer bra i Tyskland, Schweiz, Österrike och Italien?