Ökade blixtnedslag kräver förbättrat överspänningsskydd

Nyheter November 4, 2024

I Sverige registreras tusentals blixnedslag årligen, alla dessa träffar inte marken eller fastigheter. Blixtnedslagen är inte heller jämnt fördelade över året utan förekommer främst under sommarmånaderna, särskilt i juli och augusti när atmosfären är varm och instabil.

Antalet blixtnedslag förväntas öka ytterligare och vi kommer att uppleva fler åskoväder som en följd av klimatförändringarna. Den globala uppvärmningen medför en ökning av atmosfärens temperatur, vilket i sin tur leder till högre luftfuktighet. Kombinationen av dessa faktorer ökar sannolikheten för kraftiga åskväder.

Överspänningsskydd nödvändigt i moderna installationer
Överspänningsskydd är en teknik som skyddar elektrisk utrustning mot skador orsakade av plötsliga överspänningar. Dessa överspänningar kan uppstå på grund av blixtnedslag, strömavbrott, elektromagnetiska störningar eller fel i elektriska system.

Den mest utsatta utrustningen är datorer, radio/TV, telefoner under laddning, centralvärmesystem och hushållsapparater. Ett stort område är innom djurhållning där det finns väldigt mycket elektrisk utrustning som kan få förödande konsekvenser om det händer något. Dessutom är en rad nyare installationer som elbilsladdare, värmepumpar och solcellsinvertrar också utsatta. Utrustningen förstörs inte nödvändigtvis omedelbart, men försvagas över tid med reducerad livslängd eller brand som följd.

Vem bör överväga att investera i överspänningsskydd?
Investering i överspänningsskydd är ett klokt beslut för privata hem, jordbruk och företag. Det skyddar inte bara värdefull elektronik, utan säkerställer också kontinuerlig drift och ökar säkerheten mot potentiella bränder genom att säkert leda överskottsenergi till jorden.
 
För företag kan överspänningar leda till driftstopp, vilket resulterar i förlorade intäkter och produktivitet. Så en investering i ordentligt skydd av dina installationer kan spara dig betydande kostnader för reparationer eller utbyte av utrustning.
 
Hur fungerar skyddet?
Överspänningsskyddet leder kontrollerade överspänningar till jorden, det så att utrustning som är ansluten efter skyddet är effektivt skyddad. Schneider Electrics överspänningsskyddsserie är därför utvecklad och anpassad till de nuvarande väderförhållandena. Detta ger hög tillförlitlighet, förbättrad brandsäkerhet, längre livslängd för den skyddade utrustningen och uppfyller kraven i HD/DS 60364.
 
Installation
För att säkerställa optimalt skydd är det viktigt att säkerställa korrekt installation av överspänningsskyddsenheten. Felaktig installation kan resultera i betydligt reducerat skydd och därmed öka risken för att de elektroniska enheterna förstörs. Det är därför viktigt att följa tillverkarens installationsanvisningar och HD/DS 60364. Schneider Electrics iPRD överspänningsskydd har en vändbar bas, vilket gör det lättare att hålla den totala längden på försörjningsledningar och jordledare kortare än 50 cm, som föreskrivs av HD/DS 60364 och installationsanvisningarna.
 
Långa avstånd
En typ 2 överspänningsskydd monterad i gruppcentralen eller fördelningscentralen ger optimalt skydd, men om överspänningsskyddsenheten är monterad långt från den installation den är avsedd att skydda, bör ytterligare åtgärder övervägas. Detta kan vara att montera en ny typ 3 överspänningsskydd om avståndet från det första överspänningsskyddet till den installation som ska skyddas överstiger 10 meter.
 
Signalkontakt
Om överspänningsskyddet är monterat i en fördelningscentral kan en akustisk och/eller visuell signal etableras till ägaren/användaren, som ger en signal så länge skyddet inte är närvarande. Det är därför viktigt att överspänningsskyddet har en signalbrytare för att indikera när överspänningspatronen är borta.

Untitled-14- (Swedish).jpeg

Välj Schneider Electric för förstklassigt överspänningsskydd

Schneider Electric erbjuder pålitliga lösningar anpassade för dagens väderförhållanden, vilket förbättrar både brandsäkerheten och apparaternas livslängd.
 
 
Till produkterna