Unikt program för hållbarhet i leverantörskedjan
Nyheter den 30 oktober, 2024
För oss på Solar är det viktigt att vara ett företag som hanterar vår värdekedja och våra leverantörer på ett ansvarsfullt sätt. Därför ser vi till att erbjuda produkter som är tillverkade med hänsyn till både människa och miljö.
Enligt EU:s Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) och Transparency Act i Norge kommer företag bli skyldiga att identifiera, hantera och redovisa risker kopplade till mänskliga rättigheter och miljö i sina leverantörsled. Solar har investerat betydande resurser i organisations- och processförändringar för att möta och överträffa dessa krav. Katarina Jönsson, Head of Sustainable Procurement på Solar, förklarar:
- I juli 2022 trädde Transparency Act, den norska öppenhetslagen, i kraft och det innebar att Solar Norge var först ut med de nya kraven. Samtidigt implementerade vi alla nya processer i övriga Solarländer för att vi ska vara i god form när EU:s direktiv om tillbörlig aktsamhet träder i kraft.
Solar Supplier Engagement Programme
Det är viktigt för oss att göra juridiskt korrekta, ansvarsfulla och etiska inköp, och vi ställer samma höga krav på våra 4 000 leverantörer. Därför har vi skapat ett unikt program för hållbarhet i leverantörskedjan – Solar Supplier Engagement Programme.
Programmet består av flera delar, och en av dem är partnerskapet med EcoVadis. EcoVadis tillhandahåller bland annat ett verktyg för hållbarhetsutvärdering av leverantörer. Vi använder verktyget för att genomföra riskbedömningar av våra leverantörer utifrån de fyra områdena mänskliga rättigheter, miljö, etik och ansvarsfulla inköp. Vi arbetar också aktivt med leverantörerna kring korrigerande åtgärder och processer. Ett annat fokusområde är hur vi via leverantörssamarbeten kan minska CO₂e-utsläppen i leverantörskedjorna.
Vårt arbete med hållbara inköp är förankrat i vår uppförandekod för leverantörer, vår Code of Conduct. Den säkerställer säkra arbetsförhållanden i våra leverantörskedjor och att våra kunder får sina produkter från ansvarsfulla och affärsetiska företag. Nästan alla våra leverantörer har skrivit under vår Code of Conduct – hittills motsvarande 93 procent av våra inköp för hela Solar Group.
Vi överträffar kraven
Genom programmet samarbetar vi också med våra leverantörer för att minska CO₂e-utsläppen. Det gör vi genom dialog kring hur de kan minska klimatavtrycket på produktnivå och gradvis övergå från fossil till förnybar energi.
- Vi påbörjade det förberedande arbetet 2020, i takt med implementeringen av CSDDD och Transparency Act, och har nu ett program som gäller för hela Solar Group och som vi är stolta över. Vår ambition är att ha ett gediget program för hållbara inköp. Genom programverktyget kan vi arbeta med våra leverantörer för att öka deras mognad i arbetet med hållbarhet inom de fyra områdena mänskliga rättigheter, etik, miljö och deras egna inköpsmetoder. Vi erbjuder dem utbildningsmöjligheter och ber dem att rapportera sina CO₂e-utsläpp för att utvärdera framstegen, säger Katarina Jönsson och fortsätter:
– Ibland är det utmanande att onboarda leverantörer som på grund av verksamhetens geografiska plats eller storlek inte omfattas av själva lagstiftningen. Men när de förstår värdet och fördelarna med att dela data om leveranskedjan och utöka sitt hållbarhetsarbete med oss, går de med i programmet och strävar efter att ständigt förbättra sig. Vi har många framgångshistorier om leverantörer som ökar sin poäng och mognad avsevärt år efter år. Och det är precis vad vi har hoppats på och jobbar för.
Tillsammans med EcoVadis, som är en ledande plattform för hållbarhetsarbete i globala leveranskedjor, genomför vi riskbedömningar och etablerar processer för tillbörlig aktsamhet (due diligence) i vår leverantörsbas. Hittills har leverantörer som står för 78 procent av Solar Groups inköp riskbedömts.
– Att följa lagstiftningen och överträffa marknadens krav är ett ständigt pågående arbete som vi tar på största allvar. Vi vill vara det självklara valet för våra kunder. De ska känna sig trygga eftersom vi säkerställer en hållbar leverantörsportfölj. Det gör att våra kunder kan fokusera på sin kärnverksamhet, avslutar Katarina.
CSDDD
Direktivet om tillbörlig aktsamhet för företag. Ett EU-direktiv som syftar till att ålägga vissa företag att använda processer för tillbörlig aktsamhet för att identifiera, förebygga och hantera negativ påverkan på människor och miljö.
Transparency Act i Norge
En norsk lag som kräver att ett antal stora företag arbetar för att undvika och hantera negativ påverkan på människor och samhälle.
Solars hållbarhetsmål
Vår ambition är att bli nettonoll i vår egen verksamhet och att minska våra CO₂e-utsläpp med 25 % i hela värdekedjan (Scope 3) till 2030. Vårt mål på medellång sikt är att minska våra CO₂e-utsläpp (Scope 1 och 2) med 65 % till 2026.
Kontakta
Katarina Jönsson
Head of Sustainable Procurement
Email: katarina.jonsson@solar.se