Solar har fasat ut gas och installerat värmepumpar på sina egna platser.
Alla gasinstallationer avvecklades på alla Solar-platser i Danmark 2022. Idag finns det tre stora värmepumpar som förser Solars centrallager samt det nya hög- och AutoStore-lagret på cirka 60 000 m² med värme
Det är Solars mål att byta till förnybara energikällor för att uppfylla ambitionen att bli fria från fossila bränslen före utgången av 2030. På kort sikt ska alla Solar-ägda byggnader i Danmark drivas med 100% förnybar energi senast 2023, och det är grön energi som antingen köps från det centrala elnätet eller produceras internt, till exempel med hjälp av solceller.
När Solar i början av 2022 stod inför att utöka sitt centrallager i Vejen, var det en optimal tidpunkt att byta ut de gamla gasvärmepannorna mot nya energibesparande luft-till-vatten-värmepumpar. Samtidigt stärker det Solars gröna profil och påskyndar den gröna omställningen inom koncernen.
Stora besparingar på värmebudgeten och attraktiv återbetalningstid
Med de nya värmepumparna förväntar Solar att den årliga besparingen i energiförbrukningen blir cirka 1.373.000 kWh, vilket motsvarar cirka 275 hushålls årliga elförbrukning. När Solar beslutade att installera värmepumpar, förväntade man sig en besparing på 700.000 DKK per år.
”Med den totala investeringen på 6,6 miljoner DKK i det nya luft-till-vatten-värmepumpssystemet samt statliga energibidrag, förväntar Solar en återbetalningstid på 2 år. Så tillsammans med att vi övergår till en grön och hållbar lösning, är det också en mycket attraktiv investering för Solar”, förklarar Dennis Jeppesen.
Enkel installation och obehindrad drift
Det nya luft-till-vatten-värmepumpssystemet består av tre värmepumpar och ersätter de två tidigare gasvärmepannorna, varav den ena redan var planerad för utbyte. Värmepumparna, som är placerade på centrallagrets tak precis ovanför det befintliga pannrummet, är installerade som ett kaskadsystem för optimal styrning och belastning.
Värmepumparnas placering på taket är optimal eftersom det är nära den befintliga gasvärmeinstallationen, vilket innebar att installationen kunde utföras enkelt och smidigt med korta rördragningar till den nya värmepumpsinstallationen. Dessutom sparar Solar också utrymme på utomhusområdena.
”Värmepumpssystemet prefabricerades och monterades sedan på centrallagrets tak. Installationsprocessen förlöpte smidigt, där det var en stor fördel att de nya värmepumparna installerades i omedelbar närhet av gaspannorna. Hela processen inklusive installation och uppstart tog ett par månader, och vi hade kontinuerlig värme under hela installationsperioden”, förklarar Dennis Jeppesen.
Solar har också installerat solceller på centrallagrets tak, så vi är självförsörjande och driver värmepumparna med grön el.
Minskar utsläpp av CO₂ och sparar på CO₂-avgiften
De stigande gaspriserna samt utsikten till betydligt högre CO₂-avgifter för alla industriföretag innebär att övergången till gröna energilösningar blir ännu mer aktuella och nödvändiga.
Med industrins låga elavgifter är värmepumpar både billigare i drift och de minskar CO₂-utsläppen markant. En gasvärmepanna producerar i genomsnitt 1 kWh värme per 1 kWh tillförd energi, medan en värmepump producerar cirka 3,5 gånger så mycket värme per 1 kWh tillförd energi – och därmed minskar man utsläppen motsvarande genom att byta till en värmepump.
Solar har beräknat att, baserat på förra årets energiförbrukning på centrallagret, innebär bytet till de nya värmepumparna en besparing motsvarande 261 ton CO₂ – så det är en mycket attraktiv lösning både ekonomiskt och miljömässigt.
Fakta om värmepumpsinstallation
Lösning: Installation av luft-till-vatten-värmepumpssystem på centrallagrets tak i Vejen.
- Installation av totalt tre värmepumpar av typen Monoblock med förångare och kondensor i en enhet.
- Installerade i kaskadsystem för optimal styrning och belastning.
- Värmepumparna är installerade i moduler och förberedda för utvidgning.
- Värmepumparna använder propan som köldmedium med mycket låg GWP (Global Warming Potential).
Uppvärmt område:
40.000 m² centrallager + ca. 20.000 m² nytt höglager och AutoStore-lager, totalt ca. 60.000 m².
Energiforbrug, omkostninger og CO₂-udledning ved gas og varmepumper:
Justerade siffror och priser för år 2022.
Gas
Gasförbrukning: Ca. 171.000 m³ gas/år
Energiförbrukning: Ca. 1.800.000 kWh
Energiomkostnader: Ca. 3.600.000 DKK (1,99 DKK/kWh år 2022 priser)
CO₂-utsläpp: Ca. 370 ton CO₂
Värmepump:
Energiförbrukning: Ca. 297.000 kWh
Energiomkostnader: Ca. 336.000 DKK (1,13 DKK/kWh år 2022 priser)
CO₂-utsläpp: Ca. 81 ton CO₂
Besparing
Gasförbrukning: Ca. 171.000 m³ gas/år
Energiförbrukning: Ca. 1.373.000 kWh
Energiomkostnader: Ca. 3.600.000 DKK (2022 priser)
CO₂-utsläpp: Ca. 289 ton CO₂
Bidrag: 696.000 DKK
Investering: 6.600.000 DKK
Summering
Energiomkostnader gas: Ca. 3.600.000 DKK
Energiomkostnader värmepump: Ca. 336.000 DKK
Årlig besparing: Ca. 3.250.000 DKK
Återbetalningstid: 2 år