Förbättra din miljöpåverkan och främja din hållbara omställning.
Våra dagliga val har en betydande påverkan på miljön. Men att fatta miljövänligare beslut vid köp kan vara överväldigande när man tar hänsyn till faktorer som material, tillverkningsförhållanden och energieffektivitet. Siemens EcoTech-märkning hanterar dessa utmaningar genom att erbjuda ett ramverk som förenklar processen för att söka, klassificera och lista produkter, vilket gynnar både kunder och miljön.
Siemens EcoTech är en miljömärkning för Siemens produkter baserad på produktspecifika utvärderingar av nyckeltal som är relevanta för hållbarhet.
Produktöversikten baseras på transparent produktdata som tillhandahålls av en obligatorisk miljövarudeklaration (EPD) inklusive livscykelanalys (LCA).
Produkter med EcoTech märkningen har bedömts utifrån 13 kriterier inom tre nyckeldimensioner:
▪ Hållbara material
▪ Optimal användning
▪ Återvinning och cirkularitet
För att kvalificeras med Siemens EcoTech-märket måste en produkt tydligt överträffa marknadsstandarden, en befintlig norm eller sin föregångare inom minst ett kriterium per dimension. Alla Siemens EcoTech-produkter tillverkas dessutom i produktionsanläggningar som drivs med 100 % förnybar el och uppfyller kraven för varor innehållande särskilt farliga ämnen.
Den bedömning som ligger till grund för produkters Siemens EcoTech-profil är ett obligatoriskt produktdataark som ger värdefull insikt i produkternas jämförbara prestanda. Denna information finns lättillgänglig på produktsidan i Solar’s webbutik som hjälp för att fatta informerade köpbeslut.
Siemens arbetar hårt med att säkerställa produkters miljöprestanda genom hela livscykeln. Denna metod, känd som Robust Eco Design (RED), syftar till att redan under planerings- och designfasen för produkter, system, lösningar och tjänster beakta miljömässiga faktorer, eftersom de bidrar med upp till 80% av en den miljömässiga påverkan.
Tillämpningsperspektivet används för att definiera mål och omfattning. I denna fas analyseras relevanta produktfamiljer och homogeniseras med avseende på miljöparametrar som krävs av marknader, kunder och intressenter. Detta säkerställer att Siemens erbjudanden uppfyller de högsta miljöstandarderna. I den Fasta grundfasen kvantifieras produktfamiljernas miljöpåverkan med hjälp av ISO-baserade livscykelbedömningar (LCA). Resultaten publiceras sedan i miljövarudeklarationer (EPD), vilket ger underlag för att upptäcka förbättringar och definiera åtgärder.
Under den sista fasen, “Dematerialisering”, tolkas resultaten från tidigare steg och, om möjligt, översätter de till optimerade designkrav. Dessa specifikationer beaktar användningen av sekundära material, serviceaspekter (så som möjlighet att reparera och uppgradera) samt potential för renovering och återvinning.
Tillämpningen av RED-metoden genererar lärdomar från olika livscykelstadier över tid och leder till ytterligare förbättringar. Siemens har som mål att alla relevanta produktfamiljer ska tillämpa RED-metoden till år 2030.