NORDISK SOLAR COMPAGNI

Spridning av el i Danmark

Från 1910-1920 är det en betydande uppgång i antalet kraftverk, men el sprider sig sakta in i danska hem. De första installationerna i danska hem är ofta begränsade till en enda glödlampa i taket, och det enda eluttaget i hemmet är vanligtvis placerat i köket för att ge eljärnet energi. Du kan hyra ett järn för 0,50 danska kronor per kvartal.

Men el är dyr jämfört med dåtidens köpkraft. År 1918 kostar en kilowattimme 1,18 danska kronor och standard timlön är 0,50 danska kronor. Så ljuset sparar på. Många tror att el är för industrin - och inte för lyx som strykjärn och läslampor.

Kapitel 2: 1919 - 1925

Ekonomiskt starka och visionära affärsmän etablerar ett nytt företag i Kolding
Den 16 maj 1919 säljer Jacob Jørgensen, chef och ägare av Solar Elektricitetsmaaleren, Solar -mätarbutiken och dess produktionsanläggningar på Rendebanen till Kolding Elektricitetsværk. Den 28-årige företagsamma affärsmannen kommer att investera sitt nyförvärvade kapital i framtiden och kommer inte att vila på lagrarna. Dagen efter etablerar han Nordisk Solar Compagni i Kolding tillsammans med sin vän och kamrat, köpmannen Herluf Sørensen.

Även om Jacob Jørgensen fram till nu främst har sålt elmätare så tvivlar han inte på att efterfrågan på andra elektriska material kommer att växa snabbt, och att kunderna, förutom de välkända kraftstationerna, kommer att bli ett ökande antal vindelektriker, entreprenörer och liknande.

De senaste sju åren har lärt honom att förmågan att införskaffa, lagra och leverera varor vid rätt tidpunkt är nyckeln till ett framgångsrikt företag. Kriget och efterkrigsåret med dess brist och import- och valutarestriktioner har också lärt honom vikten av att vara framsynt och anpassa sig snabbt, när varor ska tillhandahållas antingen via upphandling eller egen tillverkning.

Jacob Jørgensen tvivlar inte på sin roll. Han vill ständigt driva företag och investera i att bli en betydande värdeskapande aktör inom den föränderliga elhandeln. Han är medveten om att det kommer att kräva mer operativt och rörelsekapital för att rymma den bredare gruppen kunder med ett bredare sortiment av produkter, och han är fast besluten att hitta en finansiell partner. Han övertygar lätt sin vän Herluf Sørensen om potentialen, och de två unga affärsmännen är överens om att både investera i och etablera det allmänna partnerskapet Nordisk Solar Compagni.

Företagsgrunden säljer dels elektriska mätare till det snabbt ökande antalet kraft- och bruksstationer - inklusive att byta ut gamla likströmsmätare mot nya växelströmsmätare, vilket innebär att kraft kan transporteras billigare och över längre sträckor - och dels partihandel med elinstallationer och förbrukningsmaterial för de många privata hemmen, där el kommer att läggas på under de kommande åren.

De två kamraterna och partnerna känner varandra väl från affärsnätverket Kolding Fodsportsforening af 1915. Kemin mellan dem är bra. De har alla den bakgrund och kompetens som behövs för att bilda ett partnerskap som kommer att pågå i mer än 25 år. Herluf Sørensen är utbildad handelsman och ekonomiskt stark efter att ha fått ett familjearv. I förhållande till stiftelsen gör de två ett tydligt ägaravtal och arbetsfördelning. Jacob Jørgensen ansvarar för tekniska uppgifter, försäljning och den dagliga ledningen, medan Herluf Sørensen sköter bokföringen tills företaget kommer på benen.

Efter etableringen flyttar Jacob Jørgensen, Herluf Sørensen och några anställda till Jernbanegade 19 i Kolding. Utrymmet är begränsat, eftersom likviditet och kostnader måste hållas nere, eftersom företagets produktsortiment kontinuerligt ska utökas och justeras för att passa den ständigt ökande efterfrågan.

 

 Jacob Jørgensen

 Herluf Sørensen

 

Affärsnätverket Kolding Fodsportsforening från 1915

 

Upptagen etableringsår på vågornas topp
Behovet av elbommar och nya bruksanläggningar gro överallt. År 1919 initierar Koldings kommun förnyelse och förbättring av elnätet, som ska genomföras under två år. Eftersom sammanslutningen av kraftstationer på sydöstra Jylland, som byggde stationen i Harte, redan använder sig av Solars expertis, är uppstarten en hektisk tid. Tidpunkten för Jørgensen och Sørensens etablering av Nordisk Solar Compagni är väl vald och bekräftar deras vision och förståelse för betydelsen av det tekniska genombrottet.

Nordisk Solar Compagni uppnår en omsättning på 320 000 danska kronor under det första året och ger en solid vinst. Redan 1920 ansluter sig fler anställda till företaget, inklusive en bokförare, eftersom Herluf Sørensen vill dra sig ur den dagliga verksamheten. Under tiden får Jacob Jørgensen handelslicenser både som handlare och som tillverkare. Herluf Sørensen fortsätter som partner och senare som styrelseledamot i Nordisk Solar Compagni.

Flytta och ändra
Efter nästan fyra år, våren 1923, går Nordisk Solar Compagni så bra att Jacob Jørgensen kan hyra marken och första våningen i en av de största och bäst placerade byggnaderna i staden, "Borgen" (slottet) vid Haderslevgade 21-23 (som senare blir Haderslevvej 25) i Kolding. Solar har vuxit ur det begränsade utrymmet i Jernbanegade, och flytten är nödvändig för företagets fortsatta tillväxt. Det senaste året har Jacob Jørgensen tvingats hyra lagringsutrymme flera platser i staden. Med det nya hyresavtalet samlas allt på ett ställe och effektiviseras, och arbetet blir mindre svårt eftersom den moderna byggnaden är ganska revolutionärt utrustad med en yttre godshiss.

Försäljningen av elmaterial till entreprenörer i Kolding med omnejd boom, och samtidigt får företaget flera förfrågningar från mer avlägsna kunder. Jacob Jørgensen vet att marknadspotentialen är betydligt större. Han ber därför företagets advokat N.C. Jehrbo att bli en resande säljare. N.C. Jehrbo ska besöka entreprenörer på hela Jylland och växa verksamheten med.

Nära ett och ett halvt år efter att ha flyttat till ”Borgen”, ändrar Jacob Jørgensen fokus från Nordisk Solar Compagnis affärsgrund. Han delar upp mätarbutiken inklusive dess affärsverksamhet och 13 anställda i företaget Dansk Målerværksted. Företagets lojala arbetsledare, som har följt Jacob Jørgensen sedan 1914, blir daglig chef och delägare.

Med separationen riktar Jacob Jørgensen Nordisk Solar Compagnis affärsfokus mot rikstäckande partihandel med elektriska produkter, men samtidigt överväger han att etablera betydande tillverkning. En ny och epokal tid kommer.

Läs mer i nästa kapitel, som kommer ut 17 mars 2019.

Handelslicens, 12 december 1919

Tillverkarens handelslicens, 17 augusti 1920