Made in Småland
1947 grundade Holger Johansson Habo Elarmaturer. 76 år senare heter bolaget Westal och vd:n Frida Alexandersson – men precis som då tillverkas armaturerna för hand i Småland.
TEXT: Magnus Carlsson
FOTO: Nicke Messo
Rent storleks- eller befolkningsmässigt är det lilla samhället Bankeryd strax norr om Jönköping ingen direkt metropol.
Tvärtom, faktiskt.
Känslan när vi svängt av väg 40 är att tiden stått stilla en lång tid här ute. Det är tomma gator, stängda dörrar och gamla fabrikslokaler.
Men det som samtidigt är så fascinerande är att det i de där gamla fabrikslokalerna fortfarande är full ruljangs – och det är därför vi är här.
I Westals entré tornar en elegant spiraltrappa upp från bottenvåningen till kontoret i övre plan. I taket hänger en ikonisk Westal-armatur i mässing och glas, formgiven av Westals grundare Holger Johansson – en kyrkkrona som i dag är hårdvaluta på världens auktionssajter.
I trappan tar Frida Alexandersson emot. Hon är Westals vd sedan 2012 och har varit en viktig faktor i att göra Westal till en så stark spelare på den svenska armaturscenen.
– Vi har dubblat omsättningen 10 gånger på 10 år, vilket jag i sig tycker är väldigt roligt, berättar Frida. Men vad som är ännu roligare är att vi också fortsatt öka omsättningen i vår egen fabrik. Vi fortsätter att skapa fler arbetstillfällen och hålla bygden levande vilket jag är väldigt stolt över.
Grundat 1947
Vi backar bandet till tidigt 1940-tal.
På den småländska landsbygden monterar Holger Johansson belysning i rasande fart. Han ser luckor på marknaden, och med sitt enreprenöriella sinne bestämmer han sig 1947 för att börja tillverka egna armaturer. I bolaget Habo Elarmaturer tillverkar han i första hand dekorativ inomhusbelysning för privatbostäder, vilket visar sig bli en succé.
Holger Johanssons bolag växer stadigt, och i slutet av 1960-talet har Habo Elarmaturer vuxit ur sina lokaler. I stället bygger man 1968 en stor anläggning i Bankeryd, där man har förutsättning att kunna fortsätta växa under många år framöver. I samband med flytten byter bolaget namn till Westal, döpt efter de främsta prästinnorna i Rom, som hade den heliga uppgiften att vakta elden i gudinnan Vestas tempel.
Så väl namnet Westal som fabriken från 1968 hänger med än i dag, precis som många av de armaturer som vid det här laget börjat designas och produceras i Bankeryd. Under de här åren skiftade Westal fokus mot att satsa allt mer på utomhusbelysning, vilket gav kraftiga genomslag med armaturer som Tratt, Stall, Nisse och Tellus. 55 år senare tillhör dessa armaturer några av Westals verkliga ikonprodukter.
– Jag tycker det är häftigt när man åker runt i Sverige, att faktiskt se hur många av våra armaturer som sitter där ute. Och är det inte våra så är det någon som försökt kopiera dem, eftersom de har en så bra design, säger Frida Alexandersson.
Frida Alexandersson anslöt till Westal 2012, efter en något ovanlig karriär. Hon är gift med Niclas Alexandersson, före detta landslagsspelare i fotboll, och bodde med honom i England under hans proffskarriär. När paret kom hem därifrån ville Frida göra något nytt och hon hamnade snart hos ett annat småländskt belysningsföretag, Hide-A-Lite, som ägdes av hennes far. I samband med att fadern sålde bolaget bestämde sig Frida för att byta bana igen och testa livet som lärare.
– Jag är utbildad idrotts- och mattelärare, och det kändes kul att testa och uppleva den världen. Det var det också, men jag kände på något vis att jag ville tillbaka till den här branschen, säger Frida, och fortsätter:
– Så när jag fick höra att Westal behövde en ny vd kändes det väldigt lockande. Westal hade röda siffror vid det laget och det fanns många stora utmaningar att ta tag i. Det passade mig perfekt.
Frida Alexandersson fick jobbet och blev samtidigt delägare i bolaget. Som sin första uppgift bestämde hon sig för att vända upp och ner på hela försäljningen. Från att ha sålt sina produkter till slutkunder i alla tänkbara småbutiker, valde Westal att i stället satsa helt på att sälja via Solar och de andra svenska elgrossisterna.
– Det första jag gjorde var att stänga ner 6 500 kunder. Det var ett modigt drag som gjorde att vi lade om nästan hela omsättningen från direktförsäljning till att gå via gross. Men det var det rätta. Vi ville jobba närmare grossisterna och det har vi bara fortsatt med sedan dess. Grossisterna och installatörerna är våra bästa vänner.
Satsningen på nya partners har burit frukt. Försäljningen har vuxit stadigt och i dag har Westal ett komplett sortiment som omsätter 146 miljoner kronor. Dessutom har man bibehållit en god lönsamhet, trots att en stor del av sortimentet fortfarande produceras i de egna lokalerna i Bankeryd.
– Det är jättekul att vi kan fortsätta tillverka så mycket i Sverige. Folk tänker ofta att svenskt är lika med dyrt, men så behöver det ju inte alls vara. Att vi producerar våra produkter garanterar en viss kvalitet, men är också ett hållbarhetskvitto och det lönar sig i längden. Kunderna vet att vi har reservdelar i lager och att klassiska modeller inte försvinner ur sortimentet, säger Frida Alexandersson.
Hon fortsätter:
– Sedan finns ju en otrolig uppsida i att ha så nära mellan kontor och fabrik, och det är flexibiliteten. Vi har helt unika möjligheter att kundanpassa våra produkter efter kundernas önskemål. Det tror jag inte att alla som är verksamma i branschen förstått. Vi kan i princip ta alla våra armaturer och till exempel lackera dem i vilken färgkod som helst, helt efter kundens önskemål.
I dag gör Westal armaturer både för inomhus- och utomhusbruk. Det är framför allt utomhusarmaturerna som tillverkas i Bankeryd. Plåtar klipps till, behandlas, svetsas, poleras och lackeras. Men en sak som Westal sällan gör själva är faktiskt att designa produkter.
– Vi är bra på mycket. Men vi har kommit på att det inte är själva designen vi är bäst på. I stället samarbetar vi gärna med några av Sveriges främsta designers, och till exempel har White arkitekters Anderas Sture och Torbjörn Eliasson tagit fram flera av våra mest omtyckta produkter, säger Frida.
När Westal och Frida Alexandersson blickar in i framtiden så handlar mycket om att förvalta det lokala arvet, samtidigt som man fortsätter växa och hjälper samhället att dra ner på sin energiförbrukning.
– När jag började i branschen fanns inga riktigt bra LED-alternativ men i dag är det ju något helt annat. Westal började jobba aktivt med LED väldigt tidigt, vilket jag är tacksam över i dag. LED-konverteringen som ska ske nu är riktigt spännande. Det är tydligt att vi verkar i en bransch som ligger i framkant när det gäller hållbarhet.
Fem klassiska Westal-armaturer
Stall
Tratt
Tellus
Athena
Ark