– Så klarar du Göteborgvarvet
Göteborgsvarvet är långt, tufft och utmanande – men också fantastiskt roligt. Dietisten och träningsprofilen Karoline Pettersson delar med sig av sina bästa tips inför loppet.
Text: Magnus Carlsson
Kanske har du sett henne på Nyhetsmorgon, kanske på Instagram där hon har över 110 000 följare. Kanske har du ännu inte sett henne, men i så fall lär du göra det snart – träningsprofilen och dietisten Karoline Pettersson syns nämligen överallt just nu.
18 maj står hon också på startlinjen till Göteborgsvarvet, som enligt Karoline är en av årets stora höjdpunkter.
– Jag älskar Göteborgsvarvet! Jag har sprungit det några gånger och tycker det är underbart. Det är verkligen ett tufft lopp, men också kul. Ett år var jag sjuk och befann mig i stan när loppet gick. Det var ju fruktansvärt, man vill ju vara med och springa.
Älskar löpning
I år springer Karoline som en del av ett välgörenhetsprojekt som samlar in pengar till Drottning Silvias Barnsjukhus. Hon har nyligen återhämtat sig från en höftskada som tvingat henne till vila från löpningen under en längre tid. Nu springer hon i snitt tre gånger i veckan, med fokus på att ha roligt.
– Jag tänker att jag är ansiktet utåt för att vara en myslöpare. Jag älskar att springa ett lugnt långpass och lyssna på podd samtidigt. Det är helt perfekt. Men det sista året har jag också kommit att de ? tuffare, lite längre löpintervallerna. De gör verkligen skillnad.
Karoline Pettersson är legitimerad dietist och flitigt anlitad träningsinstruktör, och hon har några välbehövliga tips till den som springer Göteborgsvarvet. Ett sådant är hur viktigt det är att äta ordentligt innan loppet. Att springa ett halvmaraton kräver sina kolhydrater, men däremot behöver man inte köra pastaparty hela veckan:
Karoline Pettersson är legitimerad dietist och flitigt anlitad träningsinstruktör, och hon har några välbehövliga tips till den som springer Göteborgsvarvet. Ett sådant är hur viktigt det är att äta ordentligt innan loppet. Att springa ett halvmaraton kräver sina kolhydrater, men däremot behöver man inte köra pastaparty hela veckan:
– Först och främst är det väldigt enskilt vad som passar bäst. Man måste göra det som funkar bra för en själv. Men dagen innan är det generellt bra att ladda på med mycket kolhydrater. Man får inte heller glömma att dricka, gärna sportdryck eller vätskeersättning så att man också får i sig lite elektrolyter.
Fyll energilagren
När det är dags för den stora tävlingsdagen gäller det också att vara fulltankad på energi – men inte överfylld, säger Karoline:
– Det är väldigt mycket roligare att springa när man har energi i kroppen. Jag själv kör alltid en ordentlig frukost på loppdagen. Gärna gröt med torkad frukost och nötter, och ett stort glas juice. Sedan försöker jag senarelägga min frukost, så att jag får i mig den 3–4 timmar före start.
När man sedan står på startlinjen, välfylld med energi och fokuserad på uppgiften, finns det en sak som är viktigare än allt annat, menar Karoline:
– Det viktigaste är verkligen att njuta av loppet. Det är ju skitkul, så se till att bara njuta!
Missa inte recepten från Karoline Petterssons nya kokbok Budgetbra: recept för hälsan och plånboken