Solar Magasin

Batterilagring – lösningar för en hållbar framtid

Att installera solceller är ett bra sätt att bli självförsörjande på el. Genom att även investera i batterilagring kan lönsamheten för anläggningen förbättras avsevärt. Solars solenergiexperter reder ut hur det funkar.

Text: Magnus Carlsson

Ingen har missat de senaste årens boom inom solceller. Att förse en villa med solceller har blivit ett effektivt sätt att sänka sina elkostnader – och möjligheten att sälja el till kraftnätet har också gjort att många kunnat tjäna en hacka.

Genom att också komplettera sin solcellsanläggning med batterilagring blir värdet av solcellerna ännu högre. På så vis kan användaren fylla sina batterier med el när elen är billig under dagen och spara elen till hushållssysslor och elbilsladdning på kvällen. Om anläggningen dessutom ansluts till en stödtjänst som Checkwatt kan överskottsel automatiskt levereras till elnätet.

– Sommaren är ett klassiskt exempel. Solen lyser starkt och solcellerna producerar mycket el. Blåser det samtidigt kraftigt i landet så får elnätet snabbt ett överskott på el, förklarar Sebastian Svensson, teknisk expert på solenergi på Solar.

– De svenska kraftnäten har då kontakt med Checkwatt och kan med hjälp av deras anläggningar justera nätet så att balansen blir bättre. Det innebär att den enskilda användaren kommer få en tacksam? elräkning, samtidigt som nätet blir mer stabilt. Det är helt enkelt något alla vinner på.

Nya bidragsregler

En villaägare som utnyttjar detta kan utan problem tjäna 30 000 – 40 000 kronor om året. Men för att det ska bli verklighet finns några krav som måste uppfyllas. Dels måste solcellsanläggningen vara ansluten till en hybridväxelriktare – en vanlig strängväxelriktare räcker inte.

Sedan januari 2024 får husägare inte heller använda batterilagring med stödtjänst om batteriet är köpt med grönt bidrag. Stödet finns fortfarande kvar för den som investerar i grön energi utan att sälja vidare sin el – men den som fått bidrag och ändå säljer vidare elen kan räkna med att få skattmasen efter sig.

– Om du investerar i batterilagring med stödtjänst så är det inte för eget bruk längre, och då kan du inte använda bidraget. Det innebär alltså att investeringskostnaden blir högre, men å andra sidan kommer intäkterna också att bli högre. I praktiken innebär det att återbetalningstiden på en sådan här anläggning går från kanske 2 år till 4–5 år i stället, säger Sebastian Svensson.

Solar som partner

Inom Solar finns en hög kompetens inom grön energi och energilagring. Den som väljer Solar som partner får tillgång till ett stort team av experter som kan hjälpa till med teknisk expertis, säljkalkyler och projektering. Efter köpet bistår Solar även med support och kundtjänst, som säkerställer att allting fungerar som det ska.

– Solar är verkligen en trygg partner inom solceller och batterilagring, säger Sebastian Svensson. Våra leveranser är pålitliga och vi kan alltid leverera våra produkter även i de mest svårtillgängliga miljöerna. Vi finns alltid ett telefonsamtal bort om något av någonting av någon anledning skulle krångla. Solars motto är Stronger Together, och det här affärsområdet är ett mycket bra exempel på det.

Fakta: Solars utbud

Solar har ett stort utbud av produkter inom solceller och energilagring. Inom vårt sortiment Solar Zero hittar du högkvalitativa produkter inom grön omställning, som är framtagna med fokus på god tillgänglighet och konkurrenskraftiga priser. Våra experter finns alltid tillgängliga för rådgivning och support kring Solar Zero-sortimentet.

Inom Solar Zero hittar du bland annat solcellspaneler, växelriktare, dataloggare, energilagringsmoduler och batterier, från tillverkare som Solplanet, Astronergy och Van der Valk.