solar magasin

Recept från Tommy Myllymäki

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Lätt gräddig tomatsoppa

med stekta tomater, basilika, krutonger och parmesan

En del tycker att grädde är märkligt i en tomatsoppa, men på rätt sätt funkar det fint. Tricket med att dra i lite grädde kommer från min pappa. Han gillar egentligen inte tomatsoppa men med en skvätt grädde i tycker han den blir toppen. Jag steker tomaterna ganska hårt, då får man en mjäll soppa som ändå har karaktär.

4 portioner 

Ingredienser

1 gul lök, skalad och skivad
1 morot, skalad och i bitar
1 stjälk blekselleri, i bitar
5 vitlöksklyftor, skalade
4 timjankvistar, plockade blad
2 tsk torkad oregano
1 lagerblad
5 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
5 dl passerade tomater
2 plommontomater, halverade
1 dl vispgrädde
ev 1 msk honung
ev vinäger
smör till stekning
salt

Till servering

16 små plommontomater,halverade
20 plockade basilikablad
1 dl krutonger
1 dl flagad parmesanost
olivolja
salt

 

Fräs lök, morot, selleri, vitlök, timjan, oregano och lagerblad i smör i en kastrull tills löken mjuknat. 

Tillsätt plommontomater och fräs tills de släpper sin vätska. 

Tillsätt buljong och passerade tomater. 

Koka tills alla grönsaker är mjuka. 

Häll i grädde och koka 3 minuter. 

Ta ur lagerbladet och mixa soppan slät i en blender och smaka av med salt och eventuellt lite honung och vinäger. 

Vid servering: Stek de små plommontomaterna med snittytan neråt i ytterst lite olivolja i en stekpanna på hög värme så de blir rostade. Krydda med salt. Häll upp soppan i tallrikar och toppa med nystekta tomater, krutonger, parmesan och basilika. Ringla över lite god olivolja.

Avokadosoppa

med pilgrimsmussla, chili, lime och koriander

I den här soppan är det avokadons konsistens som är grunden och sen gäller det att balansera avokadons feta känsla med syra. När man lagar med avokado är det egentligen munkänslan man vill åt mer än den ganska subtila smaken. Jag har valt att servera pilgrimsmusslor till avokadosoppan, det ger nästan en cevichekänsla. Men även löjrom skulle kunna passa bra, eller halstrade havskräftstjärtar med lite chilihetta.

4 portioner

Ingredienser

4 avokador
1 lime, finrivet skal och 
pressad juice
½ vitlöksklyfta, skalad
½ grön chili
2 dl grönsaksbuljong
2 tsk råsocker
1 dl olivolja
salt

Till servering
2 pilgrimsmusslor, skivade i 
3 mm tjocka skivor
1 lime, pressad juice
1 tsk fintärnad chili
färsk koriander
olivolja
salt

Lägg avokado, limeskal och -juice, vitlök, chili, grönsaksbuljong och råsocker i en blender. 

Mixa till en slät soppa, tillsätt olivoljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. 

Smaka av med salt och ställ soppan kallt. 

Blanda pilgrimsmusslorna med limejuice, chili och olivolja strax före servering, krydda med salt och lägg musslorna på toppen av soppan och garnera med koriander.

Sugen på mer soppa?

Köp den nya utgåvan
“Soppa, potage & buljong”
av Tommy Myllymäki,
en receptbok full med inspiration.
Den går också att vinna
i magasinets två kryss!

Köp receptboken här

För mer inspirerande läsning

                                                                                                                      

Upptäck fler artiklar här!